Larmguiden: Vilket inbrottslarm ska jag välja

LARMGUIDEN - VILKET INBROTTSLARM PASSAR DIG BÄST

Innan vi börjar måste vi först gå igenom några vanliga begrepp.
Nedan beskrivs och förklaras kort följande ord; inbrottslarm, hybridlarm, trådlösa larm, trådbundna larm, magnetkontakter, IR-detektor, glasskrossdetektor och allt-i-ett larm.
 
Inbrottslarm eller larm är två namn som oftast används för att beskriva ett system som varnar när någon obehörig tar sig in i området som bevakas. Varningen kan då vara i form av:

- Siren och/eller blixtljus
- Att information skickas till en bemannad larmcentral exempelvis Securitas
- Ett SMS skickas till en eller flera ansvariga personer
- Alltihop och oftast i samma ording som ovan
 
HUR FUNGERAR ETT LARM
 
Larmcentralen får en signal från en detektor (rörelsedetektor, glaskrossdetektor eller magnetkontakt) och då reagerar larmet som det är programmerat att göra. Området som larmet bevakar delas upp i zoner som oftast namnges så man vet i vilken del av området någonting har hänt. Till exempel "Kontoret", "Verkstad", "Vardagsrum" eller "Altandörr".
 
OLIKA TYPER AV DETEKTOR
 
De vanligast förekommande detektorerna är rörelsedetektorer eller s.k. IR-detektorer, magnetkontakter och glasskrossdetektorer.
 
Rörelsedetektor
 
En rörelsedetektor mäter strålning från varma kroppar i en del av det osynliga spektrum som kallas infra-röd (IR).  IR-detektorer är passiva vilket innebär att dem inte skickar ut någon energi men istället "läser" inkomande strålning. När en infra-röd detektor känner rörelse i det område den bevakar skickar den en signal till centralenheten.
 
Magnetkontakt
 
En magnetkontakt används för att känna av när en dörr eller ett fönster öppnas. Halva magnetkontakten är fastmonterat i dörr- eller fönsterkarm och andra hälften i dörren resp. fönstret. När de två halvorna separeras känner centralenheten av det och vet därför att en dörr eller fönster är öppet.
 
Aukustisk glaskrossdetektor
 
En glaskrossdetektor analyserar hur glas låter när det krossas. Den lyssnar på alla ljud i det området den övervakar och filtrerar ut de freqvenser som signalerar att ett fönster eller glasdörr har krossats. Därefter skickar den en larmsignal till centralenheten.
 
TYPER AV LARM
 
Nu har vi gått igenom hur ett larmsystem fungerar. Någonting känner av något och skickar sedan en signal till en centralenhet som i sin tur är programmerad att skicka ett meddelande till någon annan. Nu undrar du möjligtvis varför det finns så många olika typer av inbrottslarm på marknaden?
 
Nästan alla inbrottslarm fungerar på det sätt som vi har beskrivit ovan. Skillnaden mellan olika larm ligger i dom detaljer som vi ännu inte har nämnt. Exempelvis hur signalen överförs från en detektor till centralenheten, det kan vara avgörande och du kan välja mellan trådlöst eller via en kabel.
 
SKILLNAD, NACKDELAR OCH FÖRDELAR MED TRÅDLÖSA OCH TRÅDBUNDET INBROTTSLARM
 
Ett trådbundet inbrottslarm har kablar dragna mellan centralenheten och detektorerna. Tråden matar detektorn med ström och samma tråd bär larmsignalen tillbaka till centralenheten vid aktivering.
Ett trådlöst inbrottslarm använder radiovågor för att kommunicera med centralenheten och därmed måste varje detektor ha ett eget batteri för strömförsörjning.

Trådbundet inbrottslarm - Nackdelar

En kabel måste dras från varje detektor till centralenheten. Denna process tar tid och ökar kostnaderna. Dessutom måste installatören eller fastighetsägaren borra en hel del hål i väggar och ibland även i golv. Kablarna hålls på plats i lister eller med plastclips längst väggar och tak. När det är dags att måla om eller byta tapeter kan det därför bli besvärligt.
 
Trådbundet inbrottslarm - Fördelar
 
Strömförsörjning till detektorer kommer från centralenheten och därmed slipper man byta batterier i detektorer. Eftersom signalen från detektorer till centralenheten skickas via kabel minskas också risken för diverse störningar. Tjocka väggar samt långa avstånd mellan detektorer och centralenheten är inga problem för trådbunda larm.
 
Trådlöst inbrottslarm - Nackdelar
 
Det finns i princip två nackdelar.
 
  1. Ett batteri behövs i varje detektor. Moderna trådlösa larm känner av när det är dags att byta batterier och kan därför varna dig långt innan batterierna är slut. De flesta moderna larm använder lithium batterier och därmed förlängs tiden mellan batteribytena.Normalt håller batterierna 2-5 år.
  2. Signal till och från detektorer kan störas eller bli svag på grund av långa avstånd eller tjocka väggar. När det gäller svaga signaler på grund av långa avstånd eller tjocka väggar finns en lösning i form av signalförstärkare.
 
Trådlöst inbrottslarm - Fördelar
 
Inga kablar behövs. Oftast skruvar man bara upp alla detektorer och centralenheten och installationen är därmed klar. För fastighetsägare som vill spara pengar kan man beställa ett färdigprogrammerat inbrottslarm och sen skruva upp alla delar själv. Detta är det billigaste inbrottslarmet du kan få idag.
 
HYBRIDLARM
 
Hybridlarm har båda trådbundna och trådlösa sektioner och ger möjligheten att använda befintliga trådbundna detektorer samt utöka med flera trådlösa detektorer.
Att tänka på med hybridalarm: att centralen har stöd för så många trådbundna sektioner du behöver men ibland byter man ut gamla deketorer mot nya trådlösa detektorer om sektioner inte räcker till. Med ett hybridlarm har man möjligheten att använda trådbundna detektorer där det finns tjocka väggar eller långa avstånd mellan centralenheten och detektorerna och trådlösa för dom korta avstånden.
 
ALLT-I-ETT INBROTTSLARM
 
Snart kan du köpa ett inbrottslarm på din närmase bensinmack och överallt annars också.  Allt-i-ett inbrottslarm har en centralenhet som innehåller panelen (där du aktiverar och avaktivera larmet), siren och väldigt ofta en rörelsedetektor. Ett stort problem med denna typ av larm är att centralenheten måste vara nära ingången så att du kan knappa in din kod strax efter du öppnat dörren. Det första en inbrottstjuv gör när de bryter upp dörren är att riva ner centralenheten (och därmed även sirenen) från väggen och springa till närmaste diskho och dränka den i vatten. Då blir det tyst. Mer robusta inbrottslarm har en rejäl plåtlåda med lås som skyddar centralenheten som dessutom placeras den dolt på larmat utrymme.
 
ÖVERFÖRING AV LARMSIGNAL TILL LARMCENTRALEN ELLER SMS
 
Det finns tre metoder:
 
Telefonlinje
 
Överföring via telefonlinje har funnits i många år men nu är det många som inte längre har fast telefoni hemma eller i sommarstugan. En nackdel med denna metod är att en tjuv kan klippa av telefonkabel innan dom bryter sig in och signalen når aldrig fram. Blixtnedslag på telefonlinjen är ockå ett stort problem.
 
GSM-sändare
 
GSM-sändare använder ett SIM-kort och skickar larmsignalen eller/och SMS via mobilnätet. Täckning måste finnas i området för att en GSM-sändare ska fungera. Med en GSM-sändare slipper du abbonemangskostnader eftersom det räcker med ett kontantkort. Blixtnedslag på vanliga telelinje påverkar inte en GSM-sändare.
Nackdelen med en GSM sändare är att den kan störas ut , och den är dessutom beroende av mobilnätet.
Internet
 
Många larm kan också skicka larmsignalen via Internet via IP modul.
 
GPRS-sändare
 
Med GPRS och IP sändare kan du få övervakad anslutning via pollning, detta är ett krav i alla larmklassade installationer.
 
OBS! Om ditt försäkringsbolag kräver att ditt larm ska uppfylla någon larmklass måste installationen utföras av en SBSC certifierad anläggarfirma och även materialet måste vara godkänt.
 
VANLIGA FRÅGOR
 
Vilket inbrottslarm ska jag välja?
 
Om du eller ditt försäkringsbolag kräver en säkerhetsnivå som är utöver det vanliga är ett trådbundet larm det som gäller men annars är ett trådlöst larm ett bra val. Om du kan skruva upp en gardinstång kan du också installera ett trådlöst larm så varför inte beställa ett färdigprogrammerat trådlöst larm och spara mycket pengar på installationen utan att kompromissa på säkerheten.
 
Det finns företag som annonserar  ut inbrottslarm för inga pengar alls. Hur fungerar det?
 
Vi rekommenderar att du läser alla annonser noga. De flesta inbrottslarm som annonseras ut för några hundralappar är knutna till ett abbonemang som kostar lika mycket varje månad under ett eller flera år. Andra företag annonserar ut ett billigt installationspris men då äger du inte larmet utan hyr det istället under lång bindningstid. På Alarma WebShop AB och Alarma AB sysslar vi inte med någon liten grå text som kan innehålla dyra överaskningar.
 
Behöver jag koppla ihop larmet med en bemannad larmcentral?
 
Ditt försäkringsbolag kanske kräver att larmet ska övervakas av en bemannad larmcentral om det är exempelvis  ett företag. För privatpersoner kan försäkringsbolag kräva övervakning/uppkoppling mot en larmcentral som Securitas för att få en rabatt på försäkringen.
 
Kan larmet SMS:a mig om det bli vattenläckage eller om inomhustemperatur är för låg?
 
Ja, det finns detektorer som känner av vatten och andra som känner av när temperaturen faller under en viss nivå (oftast 5 grader). När det händer får du ett SMS där det står vad som hänt
 
Jag har en hund. Finns det rörelsedetektorer som kan se skillnaden mellan en hund och en tjuv?
 
Om din hund inte är en bra vakthund och du vill aktivera larmet med hunden hemma finns IR-detektorer som klarar av hundar och andra husdjur. Du behöver veta hur mycket ditt husdjur väger eftersom detektorerna går på vikt. S.k. petsafe dektorer kostar mer än vanliga detektorer.
En webbshop från OpenCart
Alarma WebShop © 2021